Wednesday, June 27, 2012

Vlaming pleegt wetenschappelijke fraude in Nederland

Dat het onzinnig is om de sociale wetenschappen empirisch te gaan benaderen is al langer geweten. Dirk Smeesters, de ontslagen professor consumentengedrag die met de onderzoeksdata van drie wetenschappelijke papers zou hebben gefoefeld, bekent nu dat het uitvinden van gegevens "schering en inslag is" in zijn vakgebied.

De Erasmus Universiteit maakte bekend dat hoogleraar Consumentengedrag en Samenleving Dirk Smeesters ontslag had genomen. Twee artikelen van de professor worden teruggetrokken uit wetenschappelijke tijdschriften.

Via powned:

In de twee artikelen staan bevindingen die statistisch gezien hoogst onwaarschijnlijk zijn. De data waarop het onderzoek gebaseerd waren, bleken niet meer beschikbaar te zijn toen daarom gevraagd werd. Of de professor ontslag nam vanwege deze kwestie kon een woordvoerder niet bevestigen. Smeesters heeft volgens de Erasmus Universiteit zelf toegegeven 'dat hij data zodanig heeft geselecteerd dat de gezochte effecten statistisch significant werden'.

Smeesters is gespecialiseerd in het onderzoek naar de vaak onbewuste beweegredenen van het gedrag van mensen, in het bijzonder consumenten. De marketingdeskundige haalde eerder dit jaar populaire media met zijn onderzoek, dat aantoonde dat mensen met slordige bureaus efficiënter zouden werken.

Eerder publiceerde hij ook een onderzoek waaruit zou blijken dat mensen die aan de dood denken meer snoepen. In de discussie over de rol van reclame in het ontstaan van eetstoornissen, speelde hij ook een belangrijke rol met zijn onderzoek dat zou uitgewezen hebben dat een bedrijf beter kan adverteren met niet al te dunne fotomodellen.

Na de recente onthullingen dat frauduleuze praktijken meer regel dan uitzondering zijn binnen pseudowetenschappelijke gebieden zoals het "geluksonderzoek" en deze 'Zaak Smeesters' is enkel een kwestie van tijd eer het volgende schandaal de kop opsteekt in de academische wereld.