Wednesday, July 31, 2013

Nieuwe regels voor energiezuinig bouwen maken nieuwbouw onbetaalbaar

Gisteren kopte DeMorgen: "Dubbel zoveel boetes voor overtredingen energiezuinig bouwen."

Uit cijfers van Vlaams minister van Energie en Wonen Freya Van den Bossche (sp.a) bleek dat het aantal boetes voor bouwers die zich niet houden aan de nieuwe energienormen is vorig jaar in een klap verdubbeld. In totaal kregen 2.733 Vlamingen een boete omdat hun nieuwe woning niet voldoet aan de steeds strengere eisen voor energiezuinig bouwen.

Dat de overheden wanhopig op zoek zijn naar geld en er niet voor terugdeinzen om alles wat niet snel genoeg kan gaan lopen te beboeten of te belasten weten we ondertussen wel. Toch is dit niet de enige reden voor het toenemend aantal boetes. De groen/rode regelneverij is op een punt gekomen dat "door de nieuwe regels voor energiezuinig bouwen zich steeds minder en minder mensen een nieuwbouw kunnen veroorloven."

John Romain van Immotheker trekt aan de alarmbel:

In de eerste zes maanden van dit jaar werden er maar 9.100 leningen goedgekeurd voor een nieuwbouwwoning. In 2006 waren dat er nog 15.900. Een daling van meer dan 40 procent. De steeds strenger wordende regels voor energiezuinig bouwen brengen enorme prijsstijgingen mee.

Minister bedreigt journalisten

Via Knack; "Dreigementen tegen ons worden almaar brutaler":

Ivan Van de Cloot: De politiek creëert valse hoop. En critici die hun illusie doorprikken, moeten blijkbaar als misdadigers aan de kaak gesteld worden. En de dreigementen worden almaar brutaler. Onlangs reisde er een belangrijke Vlaamse handelsmissie naar de Verenigde Staten. Ik was er niet bij, maar achteraf kreeg ik volgend bericht van wat er gezegd is. (neemt een papier en schraapt de keel): "Op de exportmissie in Houston vertelde een topminister aan de journalisten dat iedereen die kritiek had gegeven op het ACW, één voor één zouden worden aangepakt. En terwijl hij dat vertelde, maakte hij van zijn hand een revolver en schoot hij." Ik ken de context van die uitspraak niet. Ik weet niet of de politicus in kwestie iets had gedronken of niet. Ik weet wel dat ik het er ver over vind.

Kris Peeters en Hilde Crevits waren op die missie.