Tuesday, August 21, 2012

Zuid-Afrikaanse mijnwerkers opnieuw aan het werk

Bij de grote platinamijn in het Zuid-Afrikaanse Marikana, waar vorige week 44 doden vielen bij gevechten, is ongeveer een derde van de werknemers vandaag komen opdagen.

Mijnbouwbedrijf Lonmin had de circa 3000 stakers de tijd gegeven tot 07.00 uur deze ochtend om de illegale staking te beëindigen. Maandag ging bijna 30 procent van de werknemers al aan de slag, volgens het bedrijf. Bij sommige ploegen zou de opkomst circa 60 procent zijn geweest.

Het bedrijf dreigt met maatregelen tegen werknemers die weg blijven, maar zegt mensen niet actief te gaan ontslaan. Bij de mijn in Marikana werken in totaal ongeveer 28.000 mensen. Een medewerker van de president zei op de radio dat veel mijnwerkers die niet willen staken ook bang zijn om aan het werk te gaan. Ze zijn bang dat het loonconflict weer in geweld zal ontaarden, waar zij ook als werkgetrouwen in belanden.

Donderdag vielen 34 doden toen de politie schoot op gewapende stakers. De politie en een Reuters fotograaf zeggen dat er vanuit de gewapende menigte van stakers geschoten werd. Onder de gedode stakers werden er inderdaad vuurwapens gevonden waaronder het pistool van een agent die eerder door stakers levend werd verbrand in zijn auto.

Het geweld speelt zich af op een achtergrond van geschillen tussen twee vakbonden. Mogelijk wilde een jonge vakbond leden werven bij een grotere organisatie. De twee bonden ruziën vaker. In januari vielen drie doden door een vergelijkbare strijd bij een andere mijn in Zuid-Afrika.