Wednesday, October 2, 2013

Johan Crombez geeft administratie opdracht wet te overtreden

Bron: Nadia Sminate.

Elke burger heeft het recht om bestuursdocumenten in te kijken. Zo staat het in de grondwet. John Crombez heeft het daar niet op begrepen, zeker wanneer het politieke tegenstanders betreft. Hij deinst er dan ook niet voor terug om de administratie aan te zetten tot onwettige praktijken. Dat mocht N-VA-Kamerlid Nadia Sminate aan den lijve ondervinden, toen ze bij de Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst verslagen van de bestuursorganen opvroeg.

In het kader van openbaarheid van bestuur vroeg Sminate bij verschillende administraties zelf ook documenten op.

Andere administraties, zoals het RIZIV, gingen probleemloos op haar vragen in. Sminate was niet weinig verwonderd toen de SIOD haar plots nul op het rekest gaf. "Ze haalden allerhande drogredenen aan, die makkelijk te weerleggen waren", zegt Sminate. Helemaal onderaan de brief kwam de aap echter uit mouw: staatssecretaris Crombez wou niet dat Sminate een afschrift kreeg van die documenten. Sminate: "Ik wist niet wat ik zag. Het enige wat ik opvroeg waren verslagen van de bestuursorganen van de SIOD. Ik wou bijkomende informatie over welk beleid binnen die dienst wordt gevoerd. Die verslagen bevatten daarvoor een schat aan informatie. Elke burger mag die documenten trouwens opvragen. Wanneer het over persoonlijke dossiers gaat, ligt dat moeilijker maar dat is ook normaal. De staatssecretaris probeert pottenkijkers zoveel mogelijk te weren, ook al moet hij daarvoor de wet met voeten treden. De vraag is dan ook wat hij zo angstvallig wil verbergen."

Lees ook:

Is John Crombez schuldig aan fraude?
John Crombez is een gevaar voor de maatschappij.

Frauderende socialiste toch in gemeenteraad Ganshoren

In april moest Nacima Zid (LB/PS) ontslag nemen als Ganshorens OCMW-raadslid omdat ze veroordeeld was wegens fraude. Afgelopen donderdag legde ze de eed als gemeenteraadslid af.

In maart raakte bekend dat Zid door de arbeidsrechtbank veroordeeld was wegens sociale fraude. Zid had ten onrechte ruim 20.000 euro aan leefloon opgestreken en moest dit terugbetalen aan het Ganshorense OCMW.

Lees verder.