Tuesday, August 13, 2013

Waarom een startup beter niet in België blijft

Door Alexander Maertens:

...
Ik kan begrijpen dat de nadelen van ondernemen in België niet zo voelbaar zijn voor wie nog niet effectief is overgegaan tot de oprichting van een vennootschap. Want het is pas dan dat het spelletje begint.
Een eenvoudig voorbeeld: ik betaal aan de gemeente Koksijde bijna 200 euro 'milieutaks' als onderneming. Maar ik werk van thuis uit en lever enkel diensten. Dan vraag ik mij af waar ik het milieu meer belast dan een particulier. Dit is maar één voorbeeld van de zovele waarbij je merkt hoe duur ondernemen is in België, door de "verborgen kosten".
Vooraleer je van je omzet iets in je zak kan steken moet je meer dan de helft afgeven. Dat is teveel. Toch voor een starter die aan minimale kosten opereert. Hier dieper op ingaan zou het artikel te lang maken, maar Jonas Van De Steene somde al even de kosten op voor wie nog maar in bijberoep werkt. Als zelfstandige in hoofdberoep spreken we over een veelvoud daarvan.
Dan hebben we nog niet gesproken over de papiermolen en de tijd die je daaraan verliest. Hadden we niet ooit een minister voor vereenvoudiging? What happened with that?
...