Thursday, October 4, 2012

De PS als oorlogsmachine

Artikel uit De Tijd:

Dat de Parti Socialiste een oorlogsmachine is, weten ze nu ook bij de investeringsmaatschappij Ackermans & van Haaren (AvH). De kritiek van AvH-topman Luc Bertrand op het beleid van de linkse belastingregering-Di Rupo - 'dat is geen socialisme, maar marxisme' - laat de partij van premier Elio Di Rupo (PS) niet onbeantwoord.
Afgelopen weekend richtte PS-voorzitter Thierry Giet zich op een partijcongres al rechtstreeks tot Luc Bertrand. 'Als u het normaal vindt dat de grote fortuinen floreren op de rug van de arbeiders, als u het rechtvaardig vindt dat een handvol mannen zich verrijkt terwijl de grote meerderheid de broekriem moet aanhalen, dan zult u, meneer Bertrand, de PS op uw weg vinden', klonk het scherp.
En nu wordt het hard tegen onzacht. De Parti Socialiste ging na wat Ackermans & van Haaren de voorbije tien jaar - van 2002 tot 2011 - aan belastingen heeft betaald. Amper 242.000 euro op een winst van in totaal 1,458 miljard euro. 'Hij spreekt over een marxistische fiscale hel, terwijl zijn bedrijf AvH maar 0,016 procent belastingen betaalt op zijn winst. Dat is meer dan onfatsoenlijk', haalt PS-senator en fiscaal expert Ahmed Laaouej keihard uit.
Een slag onder de gordel voor Luc Bertrand, al wil die zelf niet meer reageren en de polemiek niet verder voeden. Het neemt niet weg dat een holding zoals AvH haar inkomsten voornamelijk uit dividenden van haar dochtermaatschappijen haalt.

Die zijn vrijgesteld van belastingen omdat die dochtermaatschappijen zelf al belastingen hebben moeten betalen.

Hoe vuil het spel ook gespeeld wordt, de boodschap van de PS is niet mis te verstaan. Luc Bertrand wordt bijgezet in het rijtje van 'rijke stinkerds' zoals Bernard Arnault, waartegen de Parti Socialiste een kruistocht is begonnen. Met de gemeenteraadsverkiezingen voor de deur proberen de socialisten electoraal te scoren door de banken en de grootverdieners te bashen.

Zo creëert de PS een antisfeertje, waarbij ondernemers worden neergezet als profiteurs. Dat ontmoedigt het ondernemen in dit land, maar daar lijkt de PS zich niets van aan te trekken, zelfs al is het koren op de molen van Bart De Wever en zijn N-VA.