Saturday, July 7, 2012

Gemeente Laarne komt afspraken niet na.

Een schandalige schending van het eigendomsrecht door de gemeente Laarne en twee OpenVLD politici wiens woord niets waard bleek te zijn, waren de aanleiding voor een wanhoopsdaad door een garagist in Overmere.

Zes jaar geleden besliste de gemeente Laarne om enkele gronden langs de Dendermondsesteenweg te onteigenen om er een kmo-zone van te maken. Ook de 4.200 vierkante meter van de familie Cours met loods, waar de vader van Mario en Rosita Cours vroeger een kippenkwekerij had. "Mijn cliënten hebben nooit bezwaar aangetekend", zegt Eva De Witte, de advocate van de familie. "Vooral omdat enkele schepenen beloofden dat Mario in de loods een garage zou kunnen opstarten."

Volgens Mario Cours deden schepen van Openbare Werken Walter De Craecker (Open VLD) en schepen van Ruimtelijke Ordening Piet Baetens (Open VLD) (tel. / email) hem een opmerkelijk voorstel. Ze zouden slechts 2.000 vierkante meter onteigenen. De overige 2.200 vierkante meter met loods zou zijn eigendom blijven. Daar mocht hij een garage beginnen.

"Het was een mondelinge overeenkomst", zucht Cours. "Ze wilden nooit iets op papier zetten."

Toen puntje bij paaltje kwam, kwam de gemeente plots de afspraak niet na en nam dan toch het volledige perceel in beslag. "Weer waren er beloftes", zegt Cours. "Ik zou het stuk met de loods later kunnen terugkopen voor hetzelfde bedrag als wat ik bij die onteigening zou krijgen." Weer werd niks op papier gezet. Advocate De Witte bevestigt dat de belofte gemaakt werd.

In 2010 werd het terrein onteigend. In het onteigeningsvonnis staat dat de familie Cours recht heeft op 40.000 euro – de prijs voor een stuk landbouwgrond. Een som die de familie nog niet zag. De bedragen worden betwist bij de vrederechter. Een expert meent overigens dat het terrein 88.000 euro waard is.

De ontnuchtering kwam begin dit jaar. "De prijs werd vastgelegd op ongeveer 90 euro per vierkante meter", zegt advocate De Witte. De prijs voor industriegrond. "Wil mijn cliënt de 2.200 vierkante meter terug, dan moet hij bijna 200.000 euro neertellen."

Naar mijn mening is er maar één woord om deze onteigeningen te omschrijven: maffiapraktijken!

bron: Het Nieuwsblad.