Wednesday, August 8, 2012

Afrekening binnen politiezone HAZODI

Vorig jaar deed het programma Panorama uit de doeken hoe het er aan toe ging (en gaat?) binnen de politiezone Hazodi. Fraude, bedreigingen, oplichting van de verzekering, valsheid in geschrifte en nog meer onethische en criminele activiteiten bleken er schering en inslag te zijn.

De vier moedige klokkenluiders, die alles naar buiten hadden gebracht, werden op elke mogelijk manier het leven zuur gemaakt door de daders en hun politieke beschermheren (en dames). Dat deze pest-campagne tegen de klokkenluiders nog niet ten einde is bleek eergisteren. De politieraad van de zone HaZoDi besliste maandagavond om een terugvorderingsprocedure tegen de klokkenluiders op te starten. Het zou gaan om een bedrag van 329.713 euro, intresten tot eind dit jaar inbegrepen.

De politievakbond NSPV reageerde passend:

Terwijl de klokkenluiders zonder enige vorm van tegensprekelijk debat aan de schandpaal worden genageld, blijven de rotte appels zonder enig schuld- of foutbesef gewoon in de Hazodi-mand zitten.

Knack bericht verder:

"Na hun eerdere vrijspraak door de correctionele rechtbank zijn bepaalde klokkenluiders nu toch gekwalificeerd als sjoemelaars", zegt Gert Cockx, nationaal voorzitter van het Nationaal Syndicaat van het Politie- en Veiligheidspersoneel. "Zij worden aangeklaagd voor terugbetaling van weddes, terwijl eenieder die wat basiskennis heeft van het pecuniair statuut bij de politiediensten, weet dat je bij de politie niet zelf je wedde kan kiezen, noch jarenlang ongestoord te hoge weddes kan opstrijken." Intussen klaagt het NSPV aan dat andere mensen in het korps ongemoeid blijven. "Het parket liet weten dat er strafrechtelijk niets meer te vinden is in de Hasseltse politiezone", aldus nog Cockx. "Daarmee lijkt de kous af en wordt de indruk gewekt dat er niets aan de hand was. Toch blijkt dit schone schijn, want de onderzoeken toonden onomstotelijk aan dat de klokkenluiders zich niet hebben vergist toen ze de diverse wantoestanden aankaartten in hun politiezone." "Sommigen, waaronder de burgemeesters, hebben snel alles terugbetaald, voor anderen zijn de feiten verjaard en nog anderen blijven hardnekkig ontkennen hoewel er op basis van de audit een hele waslijst van anomalieën aan het licht is gekomen. Alleen voor de klokkenluiders geldt de verjaringstermijn van vijf jaar blijkbaar niet", besluit Cockx.

Hilde Claes, de burgemeester van Hasselt die zichzelf zou verrijkt hebben met geld uit het politiebudget en voorzitter van de politieraad die de beslissing nam, wenste niet te reageren.