Saturday, March 30, 2013

VRT, het rode bastion waar de leugen regeert

Frank Thevissen gooit de stinkende beerpunt van de staatszender VRT open.

http://www.mediakritiek.be/blog/2013/03/de_leugen_regeert_panorama_journalist_luidt_de_klok_over_vrt_onderzoeksjournalistiek.html

Vorig jaar in mei publiceerden de VRT-journalisten Wim Van den Eynde en Luc Pauwels De Keizer van Oostende. Een ophefmakend boek over het belangenimperium van Johan Vande Lanotte (sp.a) en zijn zakelijke banden met windenergieproducent Electrawinds. Het werd bejubeld als 'een onmisbaar boek voor onze democratie' (Paul Huybrechts), 'het meest onderschatte boek van 2012' (Joël De Ceulaer) en 'een meticuleus gedocumenteerd boek' (Eric Goens).
Aanvankelijk deelde Rademakers diezelfde waardering voor het gepresteerde onderzoeksjournalistieke werk. 'Straffe kost' en 'Spijkers met koppen', liet de VRT -hoofdredacteur, drie weken voor de lancering, aan Van den Eynde weten. 'Kijk er je outbox maar eens op na van mei vorig jaar', herinnert hij de VRT-hoofdredacteur.
Na de boekvoorstelling bleven de felicitaties van de hoofdredacteur evenwel uit. In de plaats daarvan volgden een rist verklaringen en maatregelen die haaks stonden op zijn aanvankelijke appreciatie. 'Het standpunt van de hoofdredactie leek wel een politiek bestelde reactie', merkte Leo Neels daarover op in Knack (24 mei 2012).
De bocht van Rademakers kwam er meteen nádat Vande Lanotte het boek had gelezen. Rademakers plaatste beide journalisten, bij wijze van 'beschermende maatregel', tijdelijk in quarantaine.
Indien er in het dossier iets deontologisch scheef zat, dan was het wel dat de VRT Vande Lanotte toeliet om de onderzoeksjournalistieke vlijt van beide auteurs door het slijk te halen, nog voor het boek in de winkelrekken lag. Dit was nooit eerder vertoond.

Hazodi

Na de zomervakantie van 2012 startte Van den Eynde, op vraag van eindredacteur Jan Holderbeke, met de voorbereiding van een vervolgreportage op de ophefmakende Panorama-uitzending van 6 oktober 2011 over de Limburgse politiezone HAZODI. Die eerste reportage was vernietigend gebleken voor Hilde Claes (sp.a).

...

Terwijl Rademakers en Lieten een lans braken voor onderzoeksjournalistiek binnen 'het kwaliteitsvolle kader van de VRT', kelderden ze het nieuwe Panoramaproject. Wanneer Rademakers, begin september 2012, lucht krijgt van de nieuwe Panorama-uitzending, blijkt die plotseling extreem geïnteresseerd en wacht Van den Eynde een stevige uitbrander. In het bijzijn van Holderbeke en Phara de Aguire geeft Rademakers te kennen 'not amused' te zijn met het plan.
Op 21 september 2012 belegt Rademakers een vergadering. Holderbeke, Phara de Aguirre en Van den Eynde voelen dat ze beet hebben en willen doorgaan met de vervolgreportage. 'Het feit dat Hilde Claes tijdens De zevende dag mocht komen liegen zonder dat dit werd tegengesproken, was een extra argument om de reportage te maken', verduidelijkt Van den Eynde in zijn brief aan de hoofdredacteur.
Desondanks wordt de uitzending van 27 september geschrapt, tegen de wil van de eindredacteur, twee journalisten en de vertegenwoordiger van de deontologische raad. Rademakers beweerde immers dat klokkenluidster Vera Vrancken 'compleet gestoord' is en 'boter op haar hoofd' heeft.
Diezelfde avond komt de klokkenluidster op VIER in De Kruitfabriek getuigen. Volgens Van den Eynde nam Lieten vooraf contact met Wouter Vandenhaute om Vrancken uit de talkshow te weren. 'We weten dus dat Lieten actief aan het lobbyen was om dit verhaal uit de pers te houden', benadrukt Van den Eynde.
Daags nadien tonen de klokkenluiders op een persconferentie de bewijsstukken die ook de grondstof moesten leveren voor de afgevoerde reportage. Op 21 december 2012 zou blijken dat de Panorama-ploeg wel degelijk op het juiste spoor zat: het door Claes bestelde 'onafhankelijke' onderzoek bleek waardeloos en het Hasseltse parket en de arbeidsauditeur pleitten de klokkenluiders vrij van de strafrechterlijke inbreuken en frauduleus opzet, waarvan Claes hen al die tijd betichtte.
De persconferentie wordt door alle kranten opgepikt, maar geen enkel VRT-medium (zelfs niet online) rept erover.

De SPa invloed binnen de VRT

Het uitspitten van dossiers onder toezicht van de VRT -hoofdredactie is niet meteen problematisch. Anders wordt het in de wetenschap dat Rademakers eerder bij Concentra carrière maakte dankzij de lobby van Robert 'Steve' Stevaert (sp.a) en Patrick Janssens (sp.a) en vervolgens door Lieten werd overgeheveld naar de openbare omroep omwille van 'zijn trouw aan partijpolitieke bevelen. (...) Met minister Lieten van de sp.a (...) en drie op de vier hoofdredacteuren die eveneens tot het socialistische kamp mogen worden gerekend, komt dit neer op een staatsgreep van een partij op de openbare omroep', aldus Mark Grammens in zijn Journaal (21 mei 2012).