Tuesday, June 11, 2013

De keizer van Ooostende

Toen "De keizer van Oostende" verscheen, nodigde Johan Vande Lanotte meteen een tiental journalisten uit op zijn kabinet waar hij hen overdonderde met zijn vernietigende kritiek op het boek. Die journalisten kregen ook een lijst met 64 fouten die Vande Lanotte bij een eerste lezing van het boek zou hebben aangetroffen.

Het is interessant om de rechtzetting van Vande Lanotte eens door te nemen.

  • De auteurs schrijven dat de stadskas het verlies van een basketbalevenement bijpast. Nee, zegt Vande Lanotte, het ging om een subsidie van 140.000 euro.

En die subsidie komt niet uit de stadskas? Heeft Vande Lanotte nu een fout gevonden? Neen, hij geeft gewoon zelf toe dat er 140.000 euro uit de Oostendse stadskas naar zijn basketploeg is gevloeid, maar heeft het lef om te doen alsof dit de gewoonste zaak ter wereld is.

  • In het boek staat een opsomming van de sponsors van de basketbalploeg met telkens ook voorbeelden van de contracten die die sponsors binnenhaalden in Oostende. Vande Lanotte repliceert bij heel wat van die bedrijven: dat zijn geen sponsors, ze betalen alleen een aantal seats.

Tja...

In het boek citeren Pauwels en Van den Eynde een anonieme bedrijfsleider over die business-seats:

"Ik ken een transportbedrijf hier op Plassendale, en ze willen graag extra parkingplaatsen. Daarvoor moet er een stukje groenzone vlak naast het bedrijf omgevormd worden, zodat ze daar een uitbreiding van hun parkeerplaats kunnen realiseren. Dat bedrijf heeft onlangs haar businessseats verdubbeld. Zal het helpen? Wellicht zal het de zaak iets versoepelen. Ik weet het niet, maar zo denken de mensen hier."
  • In het boek gaat het ook over de sponsorgelden van de Lotto die naar basketbalploeg Oostende vloeien. De ploeg kreeg de voorbije twee jaar 950.000. Veel meer dan alle andere ploegen. Ja, maar dat is om een internaat te bouwen voor de basketschool, reageert Vande Lanotte. "Buiten Oostende is er geen andere stad waar zo een internaat wordt gebouwd."